7 Mayıs 2015 Perşembe

Kariyerin boyunca kaç şirket değil, kaç ülke değiştirebilirsin?


Ülke değiştirmek, bazılarımız için söz konusu bile değil. Ancak KPMG’nin 2015 Öğrenci Araştırması’na katılan 27 ülkeden  335 öğrenci, bu soruya cevap vermişler ve kariyerleri boyunca 2 -3 ülkede çalışmak istediklerini belirtmişler.
Bu hedefe; keşfetmek ve yenilikleri  tecrübe etmek diye baktığımızda gençlerin keyiflerine düşkün oldukları, bir yerde olmazsa şansımı farklı bir yerde denerim diye düşündükleri görüşüne varabiliriz. Ancak “gitmek” aynı zamanda konfor alanının dışına çıkabilme cesareti, risk almak ve bedel ödemek demektir. 

Peki, Türkiye’de durum nasıl? Şu andaki eğitim sistemimiz, toplumsal yapımız  ve birçok gencimizin içinde bulunduğu farkındalık seviyesi ile bunun sadece bir hayal olabileceğini düşünüyorum.  Gençlere ve geleceğin Türkiye’sine dair inancım yüksek. Fakat  Türkçe dahil hiçbir dili en doğru şekli ile öğretemediğimiz, kendi ülkesi dışında dünyada neler olduğunun farkında olmayan, kendi kendine yetebilmek, öğrenme çevikliği gibi becerileri kazandıramadığımız gençlere yurtdışında kapıların açılması imkansız denecek kadar zor.
Üstelik bu gerçeğin bir diğer yüzü de var! Yurtdışındaki gençlerin çalışmak isteyecekleri ülkelerden birinin de Türkiye olması halinde, rekabet de giderek zorlaşacak demektir.

Reçete mi?
Ancak kişisel yeterliliği yüksek, risk alabilen, kendini global dünyanın parçası olarak gören, farklı kültürleri anlamak için emek veren ve değerlerini kaybetmeden diğer kültürlere uyum sağlayabilenler bu kapıları zorlayabilecekler.

Yabancı dil mi dediniz? O zaten olmazsa olmaz, mükemmel derece aksansız ve en az bir yabancı dil (eğer bir tek yabancı dilden bahsediyorsak, o da halen ve uzunca bir süre daha ingilizce).
Şimdiden iyi yolculuklar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder